Nyt voit myös soittaa Digitukeen tai kysyä neuvoa chatissa! Helsingin Digituen uusi puhelinpalvelu on avoinna ma-pe klo 9-12 numerossa 09 310 10011. Chat palvelee samoin aukioloajoin ja löytyy sivun oikeasta alakulmasta.

Lue lisää

“Onneksi pääsin pois työelämästä ennen kuin nuo rakkineet tulivat”

Iäkäs nainen opastaa iäkästä miestä ipadin käytössä kirjastossa.
Kuva: Katja Tahja, Helsingin kaupungin aineistopankki

”Onneksi pääsin pois työelämästä ennen kuin nuo rakkineet tulivat” on lausahdus, jonka olen muutamaankin kertaan kuullut asiakkailta täällä Kinaporin palvelukeskuksessa.

Kinaporin palvelukeskuksen viimeisimmässä – vielä ennen koronaa – teettämässä asiakas-tyytyväisyyskyselyssä kysyimme, että onko vastaajalla kotonaan tietokone ja nettiyhteys. Vastaajista 38 % kertoi, että ei ole. Vaikutti myös siltä, että vastaajat olivat tyytyväisiä tilanteeseen. Ollaanhan sitä ennenkin pärjätty.

Miten olisi voitu silloin tietää, että Suomi sulkeutuu ja varsinkin ikäihmiset eristäytyvät tai eristetään muista ihmisistä lähes kokonaan. Omien lähiomaisten kanssa ei voinut enää viettää laatuaikaa vanhaan tapaan eikä varsinkaan juhlia yhdessä. Etäyhteyksistä tuli kerta heitolla todellisuutta. Työpaikallamme siirryttiin Teams-kokouksiin ja etätöihin. 

Tässä kohtaa oli todella kiva omistaa se tietokone ja nettiyhteys. Itse pelailin nettipelejä vapaa-ajallani ja virtuaalisesti tapasin illassa kymmeniä ihmisiä ympäri maapalloa. Puhuttiin totta kai koronasta, mutta myös kaikesta muusta mieleen juolahtaneesta kuten esimerkiksi globaalista vessapaperikriisistä. Kinaporin johtajan perhe järjesti peli-iltoja etänä, kollegani tuki taiteilijoita ostamalla liput teatterin striimiin ja ystäväni perikunta kävi Zoom-palaverissa läpi ikäviä käytännön asioita. 

Tätä kaikkea voi tehdä tietokoneilla nykyään vaikka joskus uskottiinkin, että Suomeen riittää pari hassua laskentakonetta. Tänä päivänä suuri osa palveluista on netissä. On Maisaa, pankkipalveluita, Omaoloa, Kelan palveluita ja kirjastosta voi varata kirjoja sekä lukea aikakausilehtiä.

Jos ei omista tietokonetta tai ei osaa sitä käyttää, koska pääsi pois työelämästä juuri ennen kuin ne rakkineet tulivat, niin mitä sitten pitäisi tehdä?

Helsinkiläisellä on helppoa. Voi tulla 150 eri toimipisteeseen ja pyytää apua. Ja sitä saa vaikka millaiseen ongelmaan. Neuvomme tietokoneen ja puhelimen käytössä ihan alkeista lähtien. Autamme myös jonkun tietyn ongelman ratkaisemisessa ja opastamme turvallisempaan netin käyttöön. Apua saa paikalle tulemalla, etänä puhelimitse sekä HelsinkiMission kautta kotiin tuotuna – eikä tämä maksa asiakkaalle mitään!

Ja jos kuitenkin kiinnostaa opetella niiden rakkineiden käyttö eikä sitä omaa ole, niin opetellaan meidän rakkineilla!

Kirsi Mikkonen
asiakasneuvoja
Kinaporin palvelukeskus