Mitä digituki on?

Digitukipisteitä on yli 150 eri puolilla kaupunkia.

Digitukea tarjoavat kaupungin eri toimialojen toimipisteet: Kirjastot, palvelukeskukset, nuorten toimipisteet, asukastalot, työnväenopistot, asiakaspalvelupisteet, Helsinki-info kaikissa palvelupisteissään. Digituki voi olla lähitukea asiointipisteessä, tukea kotona tai etätukea.

Kirjastot

Helsingin kaupunginkirjasto tarjoaa digitukea kaikissa 37 toimipisteissään. Digitukea toteuttavat kirjaston henkilökunnan ohella kaupungin yhteistyökumppanit kuten ENTER ry. Digituen lisäksi opastusta annetaan kirjaston sähköisistä aineistoista sekä kirjallisuuden ja musiikin sisällöistä. Käytössäsi on myös asiakastietokoneita. Lisäksi kirjastoissa järjestetään erilaisia digitukeen liittyviä tapahtumia, luentoja ja ryhmäopastuksia.

Kirjastojen opastuskalenteri (avaa uuden välilehden)
Lisätietoa kirjastojen digituesta (avaa uuden välilehden)
ENTER ry:n vertaisopastukset Helsingissä (avaa uuden välilehden)

Helsingin työväenopisto

Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto tarjoaa digitukea suomen, englannin, venäjän ja arabian kielillä avoimissa digipisteissä. Opisto järjestää vuosittain n. 10.000 tuntia tietotekniikka- ja mediakursseja, tietoiskuja ja luentoja sekä digitukea opiston toimipaikoissa eri puolilla Helsinkiä. Ajankohtainen tarjonta löytyy Ilmonet.fi-palvelusta (avaa uuden välilehden). Opiston toimipisteet, aukioloajat ja yhteystiedot löytyvät opiston verkkosivulta (avaa uuden välilehden).

Monikieliset digiopastukset
Työväenopistolla on mahdollista saada digitukea suomen lisäksi englanniksi, arabiaksi ja venäjäksi. Voit hakea apua tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen, internetin ja sähköpostin käyttöön. Lisäksi tuemme sähköisessä viranomaisasioinnissa, esim. sähköisten lomakkeiden täyttämisessä ja niihin liittyvissä teknisissä kysymyksissä. Palvelu on tarkoitettu kaikille digitaalista tukea tarvitseville.  

Englanniksi ja arabiaksi (avaa uuden välilehden)
Venäjäksi (avaa uuden välilehden)

IHH Helsinki

International House Helsinki (IHH), (avaa uuden välilehden) tarjoaa ison joukon maahan muuttaneiden tarvitsemista alkuvaiheen neuvonta- ja viranomaispalveluista saman katon alta. Palvelu on suunnattu kaikille ulkomailta hiljattain pääkaupunkiseudulle muuttaneille. IHH palvelee myös yrityksiä ja työnantajia ulkomaiseen työvoimaan ja sen rekrytointiin liittyvissä kysymyksissä.

Helsingfors Arbis

Helsingin kaupungin ruotsinkielinen työväenopisto tarjoaa digitukea ruotsinkielellä tietokoneiden, tablettilaitteiden, digikameroiden ja ohjelmistojen käytössä.

Lisätietoja ja ajanvaraukset: Jan Amnell, sähköposti jan.amnell (at) arbis.hel.fi, puh 040 509 6834. Kurssien tiedot löytyvät Ilmonetistä (avaa uuden välilehden).

Stadin asukastalot

Stadin asukastaloissa tarjotaan digitukea ja apua sähköiseen asiointiin. Kahdeksassa kaupungin ylläpitämässä asukastalossa yksi tai useampi digitukija auttaa sinua ajanvarauksella ja ilman. Saat tukea ja neuvoja oman laitteen käyttöön ja voit käyttää tiloissa olevia asiointilaitteita.

Palvelukeskukset

Palvelukeskusten palvelut ja toiminta on tarkoitettu eläkeläisille ja työttömille. Useimmista palvelukeskuksista voi varata ajan digitukeen joko puhelimitse tai paikanpäältä. Tulostamisesta maksat vain omakustannehinnan.

Nuorisotalot

Nuoriso-ohjaajat tarjoavat nuorille tukea digitaalisten toimintojen ja välineiden hyödyntämisessä esimerkiksi osallisuustoiminnassa ja työnhakuun liittyvissä asioissa. Nuoria tuetaan myös digitaalisuuden hyödyntämisessä, itsensä ilmaisemisessa verkossa ja internetin ilmiöiden – kuten pelimaailman – ymmärtämisessä.

Nuorille opetetaan median käyttöä, kuten videon- ja äänen käsittelyä, valotyötä ja sisällöntuotantoa (Helsinkikanava, radio ohjelmien tekeminen). Nuoriso-ohjaat toimivat myös verkossa, ja ovat tavoitettavissa mm. whatsappin kautta. Nuorten tuen yhteystiedot löytyvät nuorisotalojen kotisivulta.

Työnhaun digitaitoja työnhakijoille

Helsingin työllisyyspalvelut tarjoaa neuvontaa työnhakuun liittyviin digiongelmiin. Tarjolla on työnhaun digitaitokursseja sekä erilaisia tapahtumia.

Lisätietoa Työnhaun digitaidot -kursseista löydät työllisyyspalveluiden sivuilta. Kaikki työllisyyspalveluiden tapahtumat voit katsoa tapahtumakalenterista.

Sähköisen asioinnin tuki

Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin käytön tuki puhelimitse ja chat on avoinna ma-pe klo 8-18, puh. 09 310 88800.  Tietoturvasyistä käytön tuessa ei nähdä soittajan, hakemuksen tai hakijan tietoja.

Helsinki-info, puh. 09 310 111 11, neuvoo, kun etsit tietoa kaupungin palveluista.

Kotidigituki

Helsingin kaupunki tekee yhteistyötä HelsinkiMission kanssa, jonka vapaaehtoiset auttavat digipulmissa omassa kodissasi. Voit saada opastusta esimerkiksi tietokoneen, tabletin, puhelimen tai television käytön opettelussa.

Digiapua voi tiedustella täyttämällä yhteydenottolomakkeen (avaa uuden välilehden)

Digiopastusta voi tiedustella HelsinkiMissiosta myös puhelimitse ma, ke ja to klo 9-12, puh. 09 2312 0370.

Enterin vertaisopastus

ENTER ry on ikäihmisten tietotekniikkayhdistys. Enterin vertaisopastajat opastavat senioreita kirjastoissa, palvelukeskuksissa tai muissa julkisissa tiloissa, noin 80 paikassa eri puolilla Uuttamaata. Enteristä seniorit voivat tilata tietotekniikkaopastusta myös etäopastuksena. Yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa järjestettävien opastusten tiedot löydät ENTER ry:n verkkosivulta (avaa uuden välilehden).

Helsingin etädigituki

Etädigitukipyyntöjä otetaan vastaan tällä lomakkeella (forms.office.com avautuu uuteen välilehteen).

Helsinki-info vastaa kysymyksiin tai täyttää tarvittaessa tukipyyntölomakkeen puolestasi numerossa 09 310 111 11.

Yhteyden Helsinki-infoon saa myös chatissa ma-to klo 9 – 16 ja pe 10-15.

Etätukea saa tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen käytössä. Tukea saa myös sähköisen asioinnin, verkkopalveluiden ja yleisimpien sovellusten käyttöön liittyvissä ongelmissa. Tukipyynnön jälkeen digituen antaja ottaa asiakkaaseen yhteyttä soittamalla ja sopii digituen antamisesta tarkemmin. Etädigitukea annetaan arkisin klo 9 -19 välillä. Digituki ottaa sinuun yhteyttä parin arkipäivän sisällä. 

Etädigituki annetaan Digi- ja väestötietoviraston digituen eettistä ohjeistusta (avaa uuden välilehden) noudattaen. Etäopastuspyyntöjen rekisteriseloste on nähtävissä sivuillamme.