Vad är digitalt stöd?
Du kan få snabb hjälp med användning av dator, surfplatta och smarttelefon. Även handledning för e-tjänster erbjuds. Förutom stöd, uppmuntrar vi även våra kunder att testa, engagera sig och självständigt utveckla sin digital kompetens (läs mer).
Digitala stödjare är stadens egna anställda (bl.a. på bibliotek, invånarhus och servicecentraler). Dessutom deltar frivilliga och representanter för stadens samarbetsorganisationer i det digitala stödet på många av stadens verksamhetsställen. Digitalt stöd erbjuds också av rådgivarna vid Helsingfors-info i centrumbiblioteket Ode och andra servicepunkter med rådgivning.
På grund av den ständiga utvecklingen behöver digitala stödjare ha en mångsidig kompetens. Helsingfors stad fortbildar de digitala stödjarna regelbundet, så att de kan erbjuda stadsborna högklassigt och aktuellt stöd. Även om de digitala stödjarna arbetar i olika organisationer och verksamhetsställen, har de samlats till ett nätverk som genomskär sektorer och samarbetspartners.
Det avgiftsfria stödet är tillgängligt för alla stadsbor som behöver stöd i vardagens digitala frågor. Vi erbjuder stöd på flera olika språk till personer i alla åldrar, eftersom vem som helst kan behöva digitalt stöd i en viss situation eller ett visst livsskede.
Stödet finns nära stadsborna och är lättillgängligt med eller utan tidsbokning. Vi stöder lärande och uppmuntrar stadsborna till självständighet. Vi bemöter kunderna med förståelse och respekt. Stödet är alltid gratis på stadens verksamhetsställen. Vi utvecklar det digitala stödet, samarbetar och är en del av ett rikstäckande nätverk.
Principerna för Helsingfors digitala stöd följer också Etisk anvisning för det digitala stödet från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. De digitala stödjarna hanterar aldrig klientens starka elektroniska identifieringstjänster. Klienten har också alltid full befogenhet att själv bestämma vilka personliga uppgifter hen vill – eller inte vill – visa för den digitala stödjaren.
Helsingfors vision är att vara den bäst fungerande staden i världen som på bästa sätt utnyttjar digitaliseringen. Digitalt stöd till stadsborna fullföljer målsättningarna om delaktighet, jämlikhet och invånarnärhet.
Bibliotek
Helsingfors stadsbibliotek erbjuder digitalt stöd i alla sina 37 verksamhetsställen. På biblioteken utförs det digitala stödet av både bibliotekspersonalen och stadens samarbetspartners, såsom ENTER rf. Förutom digitalt stöd erbjuder personalen även vägledning inom bibliotekets elektroniska material samt litteratur- och musikinnehåll. Det finns också klientdatorer och vissa bibliotek har olika slags verkstadsapparater såsom 3D-skrivare, vinylskärare och symaskiner. På biblioteken organiseras dessutom evenemang, föreläsningar och gruppguidning om digitalt stöd.
Bibliotekens handledningskalender (Öppna länken i en ny flik)
Mer information om bibliotekens digitala stöd (Öppna länken i en ny flik)
ENTER rf:s kamrathandledning i Helsingfors(Öppna länken i en ny flik) (på finska)
Helsingfors arbetarinstitut
Helsingfors stads finskspråkiga arbetarinstitut erbjuder digitalt stöd på finska, engelska, ryska och arabiska i öppna digitala stödstationer. Institutet organiserar årligen cirka 10 000 timmar IT- och mediekurser, informationsinslag och föreläsningar samt digitalt stöd på institutets verksamhetsställen runtom i Helsingfors. Det aktuella utbudet finns i tjänsten Ilmonet.fi. Information om institutets verksamhetsställen, öppettider och kontaktuppgifter finns på institutets webbplats (Öppna länken i en ny flik).
Digital handledning på olika språk
På arbetarinstitutet erbjuds digitalt stöd på finska, engelska, arabiska och ryska. Du kan söka hjälp för användning av dator, surfplatta, smarttelefon, internet och e-post. Dessutom ger vi stöd vid elektroniska myndighetsärenden, exempelvis för att fylla i elektroniska blanketter och tekniska frågor i anslutning till det. Tjänsten är avsedd för alla som behöver digitalt stöd.
På engelska, på arabiska (Öppna länken i en ny flik)
På ryska ( Öppna länken i en ny flik)
IHH Helsinki (International House Helsinki)
International House Helsinki (IHH) (Öppna länken i en ny flik) erbjuder ett stort utbud av de rådgivnings- och myndighetstjänster som invandrare behöver under samma tak. Tjänsten är riktad till alla som nyligen har flyttat till huvudstadsregionen från ett annat land. IHH betjänar även företag och arbetsgivare i frågor som rör utländsk arbetskraft och rekrytering av sådan.
Helsingfors Arbis
Helsingfors stads svenskspråkiga arbetarinstitut erbjuder digitalt stöd på svenska i användning av datorer, surfplattor, digitala kameror och program.
Mer information och tidsbokningar: Jan Amnell, e-post jan.amnell (at) arbis.hel.fi, tfn 040 509 6834. Information om kurserna finns i Ilmonet (Öppna länken i en ny flik).
Invånarhusen i Helsingfors
Stadens invånarhus erbjuder digitalt stöd och hjälp med elektroniska tjänster. I åtta av stadens invånarhus finns en eller flera digitala stödjare som hjälper dig, med eller utan tidsbokning. Du får stöd och råd för att använda din egen enhet och kan använda klientapparaterna som finns i lokalerna.
Servicecentraler
Servicecentralernas tjänster och verksamhet är avsedda för pensionärer och arbetslösa. På de flesta servicecentralerna kan du boka tid för digitalt stöd per telefon eller på plats. Du kan skriva ut material till självkostnadspris.
Ungdomsgårdar
Ungdomsledarna erbjuder ungdomar stöd i användningen av digitala funktioner och redskap exempelvis inom delaktighetsverksamhet och frågor om arbetssökning. Ungdomarna får också stöd i att dra nytta av digitalisering, uttrycka sig på nätet och förstå internetfenomen, såsom spelvärlden.
Ungdomarna får undervisning i användning av media, såsom video- och ljudbehandling, ljusarbete och innehållsproduktion (Helsingforskanalen, radioprogram). Ungdomsledarna är också verksamma på nätet och kan nås bland annat via whatsapp. Kontaktuppgifter för ungdomsstöd finns på ungdomsgårdarnas hemsida.
Digirasti
Digirasti erbjuder hjälp för digitala problem kopplade till arbetssökning. Du kan träffa digirastis digitala stödjare på Helsingfors sysselsättningstjänsters verksamhetsställe i Böle (Bangårdsvägen 7) måndagar klockan 12.30–16.00 och Helsingfors sysselsättningstjänsters verksamhetsställe i Östra centrum (Kundgatan 3 A) fredagar klockan 12.30–16.00.
Du kan få rådgivning utan tidsbokning om bland annat följande ämnen: användning av apparater, elektroniska arbetsansökningar, anmälan till utbildning, användning av nätblanketter, användning av e-post, bilagor med mera. Digirasti organiserar även kurser om digitala färdigheter inom arbetssökning för arbetssökande i Helsingfors.
Anmälan och kurstidtabeller (Öppna länken i en ny flik)
Rådgivning i digirasti sker på finska och engelska.
Support för e-tjänster
Support för Helsingfors stads e-tjänster per telefon och chatt har öppet må–fr kl. 8–18, tfn 09 310 88800. På grund av datasäkerhetsskäl ser supporten inte uppringarens, ansökningens eller den sökandes uppgifter.
Helsingfors stads rådgivning, tfn 09 310 111 11, information om stadens tjänster
Digitalt stöd i hemmet
Helsingfors stad samarbetar med HelsingforsMission, vars frivilliga hjälper dig med digitala problem i ditt hem. Du kan få vägledning i användning av exempelvis dator, surfplatta, telefon eller tv.
Du kan fråga om digital hjälp genom att fylla i en kontaktblankett (Öppna länken i en ny flik).
Enters kamrathandledning
ENTER ry:ENTER rf erbjuder kamrathandledning inom IT för seniorer på bibliotek, servicecentraler och andra offentliga utrymmen på cirka 80 platser runtom i Nyland. Uppgifter om handledningen som ordnas i samarbete med Helsingfors stad finns på ENTER rf:s webbplats (Öppna länken i en ny flik).
Helsingfors digitala distansstöd
Förfrågningar om digitalt distansstöd tas emot via denna blankett (öppna en ny flik till forms.office.com ).
Helsingfors-info svarar på frågor eller fyller vid behov i blanketten för förfrågan om stöd åt dig på numret 09 310 111 11.
Du kan också kontakta Helsingfors-info i chatten må–to kl. 9–16 och fr kl. 10–15.
Distansstöd är tillgängligt för användning av dator, surfplatta och smarttelefon. Du kan också få stöd vid problem med användning av e-tjänster, webbtjänster och de vanligaste apparna. Efter förfrågan om stöd kontaktar den digitala rådgivaren dig per telefon och kommer överens om detaljer kring det digitala stödet. Digitalt distansstöd erbjuds vardagar klockan 9–19. Det digitala stödet kontaktar dig inom ett par vardagar.
EDigitalt distansstöd ges i enlighet med den etiska anvisningen för det digitala stödet från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (Öppna länken i en ny flik). Registerbeskrivningen för förfrågningar om digitalt distansstöd finns på vår webbplats.
Distansrådgivning för arbetssökning
Digirastis personal hjälper dig med digitala problem kopplade till arbetssökning. T.ex.
• Hur skickar man en bilaga per e-post?
• Var hittar man arbetsplatser på nätet?
• Att göra en CV eller arbetsansökan
Tfn 040 482 1487 (må–fr kl. 14–16) Du kan också lämna en kontaktförfrågan genom att skicka e-post till adressen: digirasti@hel.fi