Nu kan du också ringa upp digistödet eller be om råd i chatten! Telefontjänsten för Helsingfors digistöd är öppen mån-fre kl. 9-12 på tlf 09 310 10011. Chatten, som finns i nedre högra hörnet längst ner på sidan betjänar dig under samma tider.

Hitta digistödet

Stadens digistöd hjälper dig i vardagens digitala problem. Du kan få hjälp avgiftsfritt per telefon, på chatten, på serviceställen eller i ditt eget hem.



Hitta den bästa hjälpen för dina digitala problem i vardagen. Du får kostnadsfri digital rådgivning för användning av datorer, telefoner, surfplattor och andra smarta apparater samt för elektroniska tjänster. På servicepunkter, på distans och hemma hos dig.


Helsingfors digitala distansstöd

Du kan chatta eller ring upp för digitalt stöd. Om du behöver hjälp med att använda din dator, surfplatta, telefon eller elektroniska tjänster hjälper vi dig kostnadsfritt alla vardagar på Helsingfors stads digistöd. Vi kan också hjälpa dig med problem som gäller andra webbtjänster och de vanligaste apparna.

Ring tfn 09 310 10011 eller fråga i chatten i nedre högra hörnet på sidan. Tjänsten är öppen mån-fre kl. 9-12.

Om problemet inte löser sig per telefon kan vi hänvisa dig till någon av våra digitala servicepunkter och boka tid vid behov. Vi kan också fylla i en begäran om digital stöd i hemmet.

Det är också möjligt att göra en begäran om digitalt distansstöd. Du kan till exempel skicka en begäran när telefonservicen är stängd. Efter att du har skickat in blanketten kontaktas du inom en arbetsdag av Helsingfors stads digitala support för att komma överens om en mer detaljerat handledningstid.

Förfrågningar om digitals fjärrstöd tas emot med denna blankett.

Digitalt distansstöd ges i enlighet med den etiska anvisningen för det digitala stödet från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdataRegisterbeskrivningen för förfrågningar om digitalt distansstöd finns på vår webbplats.

Invånarhusen i Helsingfors

Stadens invånarhus erbjuder digitalt stöd och hjälp med elektroniska tjänster. I åtta av stadens invånarhus finns en eller flera digitala stödjare som hjälper dig, med eller utan tidsbokning. Du får stöd och råd för att använda din egen enhet och kan använda klientapparaterna som finns i lokalerna.

Senior- och servicecentraler

Senior- och servicecentralernas tjänster och verksamhet är avsedda för pensionärer och arbetslösa. På de flesta servicecentralerna kan du boka tid för digitalt stöd per telefon eller på plats. Du kan skriva ut material till självkostnadspris.

Bibliotek

Helsingfors stadsbibliotek erbjuder digitalt stöd i alla sina verksamhetsställen. På biblioteken utförs det digitala stödet av både bibliotekspersonalen och stadens samarbetspartners, såsom ENTER rf. Förutom digitalt stöd erbjuder personalen även vägledning inom bibliotekets elektroniska material samt litteratur- och musikinnehåll. Det finns också klientdatorer och vissa bibliotek har olika slags verkstadsapparater såsom 3D-skrivare, vinylskärare och symaskiner. På biblioteken organiseras dessutom evenemang, föreläsningar och gruppguidning om digitalt stöd.

Bibliotekens handledningskalender
Mer information om bibliotekens digitala stöd
ENTER rf:s kamrathandledning i Helsingfors (på finska)

Enters kamrathandledning

ENTER rf erbjuder kamrathandledning inom IT för seniorer på bibliotek, servicecentraler och andra offentliga utrymmen på cirka 80 platser runtom i Nyland. Uppgifter om handledningen som ordnas i samarbete med Helsingfors stad finns på ENTER rf:s webbplats.

Digitalt stöd i hemmet

Helsingfors stad samarbetar med HelsingforsMission, vars frivilliga hjälper dig med digitala problem i ditt hem. Du kan få vägledning i användning av exempelvis dator, surfplatta, telefon eller tv.

Du kan fråga om digital hjälp genom att fylla i en kontaktblankett

Helsingfors arbetarinstitut

Helsingfors stads finskspråkiga arbetarinstitut erbjuder digitalt stöd på finska, engelska, ryska och arabiska i öppna digitala stödstationer. Institutet organiserar årligen cirka 10 000 timmar IT- och mediekurser, informationsinslag och föreläsningar samt digitalt stöd på institutets verksamhetsställen runtom i Helsingfors. Det aktuella utbudet finns i tjänsten Ilmonet.fi. Information om institutets verksamhetsställen, öppettider och kontaktuppgifter finns på institutets webbplats.

Digital handledning på olika språk
På arbetarinstitutet erbjuds digitalt stöd på finska, engelska, arabiska och ryska. Du kan söka hjälp för användning av dator, surfplatta, smarttelefon, internet och e-post. Dessutom ger vi stöd vid elektroniska myndighetsärenden, exempelvis för att fylla i elektroniska blanketter och tekniska frågor i anslutning till det. Tjänsten är avsedd för alla som behöver digitalt stöd.  

På engelska, på arabiska
På ryska

Helsingfors Arbis

Helsingfors stads svenskspråkiga arbetarinstitut erbjuder digitalt stöd på svenska i användning av datorer, surfplattor, digitala kameror och program.

Mer information och tidsbokningar: Jan Amnell, e-post jan.amnell (at) arbis.hel.fi, tfn 040 509 6834. Information om kurserna finns i Ilmonet.

Distansrådgivning för arbetssökning

Behöver du stöd och råd för att söka jobb eller studieplats? De sakkunniga på våra verksamhetsställen finns här för dig.

Du kan till exempel få råd om dessa saker: arbetssökning (skapa CV och ansökningar, hitta lämpliga arbetsplatser och använda plattformar för arbetssökning), utbildning (ansökan om utbildning), att använda Mina E-tjänster (utredningar, plan och genomgång av situationen).

Rådgivningen i Kampen, Böle och Östra Centrum är öppen vardagar kl. 9–16. Du behöver inte boka tid för rådgivningen. Rådgivning erbjuds på finska och engelska samt på torsdagar på svenska på verksamhetsstället i Kampen (Malmgatan 34) kl. 12–16.

Utrymmet har datorer och skrivare som du kan använda för att söka arbete, utbildning och för att använda Mina E-tjänster.

Läs mer här.

Ungdomsgårdar

Ungdomsledarna erbjuder ungdomar (9-17-åringar) stöd i användningen av digitala funktioner och redskap exempelvis inom delaktighetsverksamhet och frågor om arbetssökning. Ungdomarna får också stöd i att dra nytta av digitalisering, uttrycka sig på nätet och förstå internetfenomen, såsom spelvärlden.

Ungdomarna får undervisning i användning av media, såsom video- och ljudbehandling, ljusarbete och innehållsproduktion (Helsingforskanalen, radioprogram). Ungdomsledarna är också verksamma på nätet och kan nås bland annat via Whatsapp. Kontaktuppgifter för ungdomsstöd finns på ungdomsgårdarnas hemsida.

Navigatorn Helsingfors är en rådgivnings- och vägledningsplats för ungdomar i åldern 15–29 år. Hos Navigatorn får du information och stöd. Du kan besöka, ringa, skicka e-post eller prata med rådgivarna på Discord. Där kan du också få vägledning i digitala frågor, till exempel e-förvaltning. I Helsingfors finns centren i Kampen och Östra centrum.