Nyt voit myös soittaa Digitukeen tai kysyä neuvoa chatissa! Helsingin Digituen uusi puhelinpalvelu on avoinna ma-pe klo 9-12 numerossa 09 310 10011. Chat palvelee samoin aukioloajoin ja löytyy sivun oikeasta alakulmasta.

Lue lisää

Kirjasto tarjoaa arjen digitukea yhdessä kumppaneiden kanssa

Digitukea Kontulan kirjastossa
Kuvaaja: Mika Keijonen

Kirjasto on matalan kynnyksen palvelu. Tämä tunnistettiin myös Aluehallintoviraston vuonna 2021 toteuttamassa kirjastopalveluita koskevassa väestökyselyssä. Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla on kattava kirjastoverkko. Kirjastoon on helppo piipahtaa lainaamaan kirjoja ja muuta aineistoa, lukemaan lehtiä, osallistumaan tapahtumiin ja pyytämään digitukea. Kirjasto on avoin kaikille.

Laitteita ja tukea niiden käyttöön

Digituki käynnistyi kirjastoissa jo 1990-luvun toisella puoliskolla, kun internet-yhteyksillä varustetut tietokoneet tulivat kirjastoihin. Asiakkaita ryhdyttiin neuvomaan tietokoneiden ja internetin käytössä samalla kun kirjastolaiset itsekin opettelivat uuden tekniikan käyttöä. Tänäkin päivänä kirjastojen asiakaskoneet ja ilmaiset internet-yhteydet ovat yhä monille asiakkaille tärkeä palvelu. Kirjastoissa autetaan arjen moninaisissa digipulmissa niin kirjaston kuin asiakkaiden omillakin laitteilla. Henkilökohtaiset mobiililaitteet ovat nousseet monille tärkeimmäksi kanavaksi verkon palveluihin, ja kirjastoissa neuvotaan myös mobiililaitteiden peruskäyttöä. Lisäksi monissa kirjastoissa pääsee kokeilemaan muitakin laitteita kuten esimerkiksi 3D-tulostimia ja vinyylileikkureita.

Tukea yhdessä kumppaneiden kanssa

Kirjasto antaa digitukea itse ja yhdessä kumppaneiden kanssa. Pääkaupunkiseudulla kirjastojen tärkein ja pitkäaikaisin kumppani digituessa on senioreiden tietotekniikkayhdistys ENTER ry. ENTER ry:n vapaaehtoiset vertaisopastajat antavat digitukea senioreille vuosittain yli 20 kirjastossa Helsingissä. Kirjastojen lisäksi Enterillä on Helsingissä muitakin opastuspaikkoja. ENTER ry:n lisäksi kirjastoilla on vuosien varrella ollut monia muitakin digitukikumppaneita yrityksistä ja järjestöistä muihin kaupungin toimijoihin ja opiskelijoihin. Yhdessä kumppaneiden kanssa kirjastot pystyvät tarjoamaan monipuolista ja kattavaa digitukea.

Kirjasto löytyy joka kunnasta ja matalan kynnyksen palveluna se on yksi tärkeä osa valtakunnallista digituen verkostoa. Vaikka kirjastopalveluita on tarjolla kaikissa Suomen kunnissa, ei pienemmillä kunnilla välttämättä ole samanlaisia, omia resursseja digitukeen kuin pääkaupunkiseudulla tai muissa suuremmissa kunnissa ja kaupungeissa. Kirjastojen tehtävät ovat moninaiset ja kirjastoammattilaisen tuleekin olla todellinen moniosaaja. Digituki on yksi kirjastojen monista tehtävistä, ja tämän vuoksi digituen kumppanuudet ja verkostot ovat kirjastoille erityisen tärkeitä.

Katja Jokiniemi
pedagoginen informaatikko
digituen koordinointi ja kehittäminen
Helsingin kaupunginkirjastossa

Kuvaaja: Mika Keijonen