Nyt voit myös soittaa Digitukeen tai kysyä neuvoa chatissa! Helsingin Digituen puhelinpalvelu on avoinna arkipäivisin ma-pe klo 9-12 numerossa 09 310 10011. Chat palvelee samoin aukioloajoin ja löytyy sivun oikeasta alakulmasta.

Töölössä käynnistyi jo kaupungin neljäs Digiystävä-kurssi

Senioreita Digiystävä-kurssilla yhteisen pöydän ääressä Töölön palvelukeskuksessa syksyllä 2023.
Osallistujat tutustuvat älylaiteoppaisiin Digiystävä-kurssin aloituskokouksessa Töölön palvelukeskuksessa lokakuussa 2023. Kuva: Ari Tammi

Töölön palvelukeskuksessa on meneillään kevään mittaan maksuton Digiystävä-kurssi, joka opettaa senioreille digitaitoja. Ikääntyneet kaupunkilaiset opettelevat käyttämään älylaitteita arjessa.

Joka toinen viikko kurssilaiset opiskelevat ryhmässä älylaitteiden käyttöä. Joka toinen viikko opittua asiaa kerrataan yhdessä oman Digiystävän kanssa. Tätä jatkuu 10 viikon ajan. Tavoitteena on oppia esimerkiksi lähettämään sähköpostia, etsimään uutisia netistä, käyttämään Maisaa, tilaamaan ruokaa kaupasta ja hoitamaan pankkiasioita. Opetuksen tukena kurssilaisilla on käytössään kaupungin laatima Mikä ihmeen älylaite – Aloittelijan digitaito-opas.

Digiystävä-malli on Helsingin kaupungin ja HelsinkiMission yhteistyön hedelmä. HelsinkiMission kouluttamat vapaaehtoiset toimivat kurssilla digiystävinä. Digiystäväkurssi ei siis ainoastaan tarjoa teknistä opetusta, vaan myös yhteisöllisyyttä, henkilökohtaista opastusta ja mielekkäitä kohtaamisia.

Käynnissä oleva kurssi on historian neljäs ja jo toinen Töölön palvelukeskuksessa. Ensimmäinen pilotoitiin syksyllä 2022 Pihlajanmäen asukastalolla. Toinen kurssi pidettiin keväällä 2023 Kinaporin palvelukeskuksessa Sörnäisissä ja kolmas syksyllä 2023 Töölössä. Toimintaa on tarkoitus laajentaa jatkossa muihin Helsingin kaupungin palvelukeskuksiin sekä yhteisötaloille. Tavoitteena on kevyt ja helposti monistettavissa oleva toimintamalli.

Digiystävä-mallin tulokset ovat olleet lupaavia

Kurssilaisten motivaatio oppimiseen on ollut korkea ja palaute kurssista positiivista. Tämä on heijastunut suoraan kurssin tuloksiin. Digiystäväkursseilla osallistujien taidot on kartoitettu sekä lähtötilanteessa että kurssin lopussa. Oppimistulokset ovat olleet vakuuttavia. Jokainen kurssilainen on oppinut kymmenessä viikossa käyttämään tablettiaan hoitaakseen muun muassa omia pankkiasioitaan ja terveysasioitaan digitaalisesti.

Digiystävä-malli on noteerattu myös kansainvälisesti. Helsinki voitti viime vuonna kolmannen sijan EU-​kaupunkien yhdenvertaisuuskilpailussa (linkki uutiseen). Tuomariston perusteluissa Helsinki sai kiitosta yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisestä digituella. Esille nostettiin Digiystävä-hankepilotti, jonka tavoitteena on vahvistaa ikääntyneiden digitaitoja.